Egészséges életmód program a Duna-kanyarban
TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371
rólunk
a projektről
rendezvények
képtár
sajtó
index_vvk.php?
partnerek
kapcsolat
vissza a vise oldalra

Naszály túra
2013. április 21.

Forrás: http://www.vaconline.hu/zold-pont/tobb-mint-felezer-vaci-a-naszaly-turat-valasztotta-a-fold-n-2.html

 

Több mint félezer váci a Naszály túrát választotta a Föld Napján

2013. Apr. 25.
Amikor több mint 20 évvel ezelőtt a Föld Napján elindultunk megmászni a Naszály hegyet, 36-an voltunk. Ha valaki azt mondja, hogy 20 év múlva több mint 500-an leszünk, akik nekivágunk a hegyoldalnak nem hittük volna el. Azóta hagyománnyá vált a váciak között, hogy azok a kik egyébként is szoktak túrázni és azok, akik egy évben ritkán tévednek le az aszfaltos útról, tavasszal a föld napján elindulnak, hogy együtt jussanak fel annak a hegynek legtetejére, amit nap, mint nap az ablakból, a városban sétálva, vagy a szélvédő mögül, ha az elkerülő útra ráhajtanak, láthatnak.

A szervezők sejtették az elmúlt évek trendjei és a nagy hirtelenséggel kirobbanó tavasz alapján, hogy az idén többen lesznek a tavalyi 350-es létszámnál. Ezért kérték a részt venni kívánókat, hogy az interneten regisztráljanak. Ezzel a lehetőséggel több, mint háromszázan éltek, de még több mint kétszázan csatlakoztak. Napos meleg időben indult el a város apraja nagyja a hegyre vezető úton gombás irányából. Eleinte még lassan lehetett haladni a több száz méteres kígyóban, de miután mindeni felvette a saját túrasebességét szétszakadozott a tömeg, kényelmesen lehetett haladni. A túravezetők többször is megálltak, bevárták a legvégét is, hogy néhány mondatban bemutassák azt a helyet, és az ottani élővilágot. A tavasz amilyen hirtelen jött olyan hirtelen virágba borult az egész erdő és az amúgy hetes eltéréssel virágzó keltikékben, tavaszi héricsekben, nőszirmokban és számos védett tavaszi virágban egyszerre gyönyörködhettünk. A hegy csúcsán fehér és lila virágtakarót öltött magára a természet. A beígért bográcsos ebédre rá kellett erősíteni, mert a nagy részvétel miatt, de szerencsére mindenkinek jutott ebéd, senki sem maradt éhen és rendelkezésre állt az a kalóriamennyiség, aminek segítségével a tórázók eljuthattak Kosdra, és előtte még a Násznép barlangba is benézhettek. A tiszta időben a hegy gerincvonalán haladva festői képet nyújtottak a közeli falvak.  A „kopaszokon” és a kosdi bányászemlékművön keresztül jutottak el a váci túrázók Kosdra. A Kosdiak új menedékházukat avatva kitelepültek és kürtőskaláccsal várták a váciakat. (Ez erősített a hagyományos váci-kosdi „barátságot”.)
A túrát hetven év felett és három év alatt (igaz esetenként apa nyakában) is végigcsinálták a természetjárók. A résztvevőket folyamatosan vitték vissza Kosdról Vácra buszok. A szervezők ezúton köszönik a rekord részvételt, a türelmet és hogy a túrázók igénybe vették az internetes jelentkezést. Így a legközelebbi túra szervezésénél már nem csak a plakátokról, a médiumokon keresztül, hanem levélben is tudják tájékoztatni az érdekelteket. A túrán készült képek letölthetők a www.visevac.hu, honlap rendezvényszervezők galériájába belépve.
A Föld Napi túra a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány a “TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0371” pályázat “Egészséges Életmód Program a Dunakanyarban” című rendezvénysorozat keretében valósult meg.


A programot szervezte Bíró György és Dolnay Norbert, túravezetők voltak Hajdú Sándor és Pálinkás Ferenc.