Egészséges életmód program a Duna-kanyarban
TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371
rólunk
a projektről
rendezvények
képtár
sajtó
index_vvk.php?
partnerek
kapcsolat
vissza a vise oldalra

"Mélyrepülés” Interaktív előadás a kábítószer fogyasztás káros következményeiről
2013. február 15.

Forrás: http://www.vaconline.hu/oktatas/a-drogmegelozesi-programokat-nem-lehet-eleg-koran-elkezdeni-2.html

 

 

A drogmegelőzési programokat nem lehet elég korán elkezdeni

2013. Feb. 21.
A Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0371 azonosítószámú, „Egészséges Életmód Program a Dunakanyarban” című pályázati projektjének következő programja az általános iskolák felső tagozatosaihoz szólt. A résztvevő diákok egy interaktív előadás keretében hallhattak hasznos információkat a drogfogyasztás veszélyeiről.
Több mint 120 felső tagozatos diák részvételével tartotta meg Klobusitzky György drogmegelőzési interaktív előadását az Árpád Fejedelem Általános Iskola tornatermében. Az előadó, aki a Nemzetvédelmi Egyetem tanára az általános iskolás generáció figyelmét is könnyedén lekötötte előadásával. Az előadás sötétben, villogó fények DISCO-ba invitáló pulzálásával csalogatta a hallgatókat. Mire a DISCO hangulat a vége felé ért, a gyerekek egyre inkább megismerték azokat a veszélyeket, melyek az ártatlan kíváncsisággal kezdődnek és a függőség hálójában folytatódnak. Vetítéssel és szemléltetőeszköz segítségével mutatta be az előadó a droggal élők viselkedési zavarait és azokat a veszélyeket, melyek kiküszöbölésére állapotuk miatt képtelenek.  

A példák sokszor megnevettették a hallgatókat, esetenként csendes döbbenettel szemlélték a drogok hatásaiban rejlő veszélyeket. 
Remélhetőleg, az előadást követően úgy indulnak haza, hogy más szemmel nézik már az ártatlannak tűnő ismeretlen eredetű „ajándékokban” rejlő veszélyeket.

A drogmegelőzést nem lehet elég korán kezdeni, mert ma már az első célpontok nem a középiskolások, hanem az attól fiatalabbak. A program az előadó elmondása szerint, nem csak azoknak a diákoknak szólt, akik, vagy akiknek a környezetében drogot fogyasztanak, hanem azoknak is, akik még nem hallottak veszélyeiről, és akik remélhetőleg segítenek társaiknak is, hogy elkerüljék a drogfogyasztás csapdáját.

A Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány programsorozata márciusban a középiskolásoknak szóló genetikai előadással folytatódik, melynek előadója a tervek szerint Prof. Dr. Czeizel Endre genetikus lesz.