Egészséges életmód program a Duna-kanyarban
TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371
rólunk
a projektről
rendezvények
képtár
sajtó
index_vvk.php?
partnerek
kapcsolat
vissza a vise oldalra

Éjszakai túra - a diszkó helyett esti program középiskolás fiataloknak
2012. június 22.

 

Forrás:  http://www.dunakanyar.hu/hirek/kozelet/Vac/16018_Szentivaneji-ejszakai-tura.html

 

 

 
közélet
2012. június 26. - Vác
Szentivánéji éjszakai túra
A TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371 azonosító számú, "Egészséges életmód program a Dunakanyarban" program keretében éjszakai túrát szervezett a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány, melyet a leghosszabb napok egyikének éjjelén 2012. június 22-én péntekről szombat reggelre tartottunk.
A túrán több mint ötven fiatal vett részt, akik az esti sejcei busszal felmentek agyagbánya felsőig, hogy az éjszakai túrát ne a városon belül kelljen megtartani. Mire felértek a Naszályba a hegy csúcsán lévő kilátóból nézhették meg a napot, amint valahol Visegrád környékén bújt a hegyek mögé. A csúcson túl is folytatódott a túra, mivel el kellett jutniuk a résztvevőknek a Gyadai rétre. Ez már rutin egy váci túrázónak, mondhatnánk. De nem éjjel. Mire ugyanis a csoport elért a függőhídhoz, az már rutin helyett bátorságpróba számba ment a sötétben.

4-5 óra telt el, mire beérkezett a csoport a Gyadai réten lévő óriások pihenőjébe, ahol a szervezők meleg étellel és tábortűzzel várták a túrázókat, akik jól kifáradtak. A vacsora után a tábortűznél még sokáig tartott a beszélgetés, éneklés, ahogyan az lenni szokott. Hajnal tájban, volt aki sátrat vert, de sokan inkább a szabad ég alatti alvás szépségeit választották a forró napot követő hűvös éjszakában. 
Jó alkalom volt ez arra, hogy a fiatalok átéljék azt, hogy egy hétvégi éjszakát józanul, a monoton zene helyett a madarak dalát hallgatva, a vibráló fény helyett a tejutat és a többi csillagot nézve is el lehet tölteni, különösen, ha barátok között van az ember.

Bíró György