Egészséges életmód program a Duna-kanyarban
TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371
rólunk
a projektről
rendezvények
képtár
sajtó
index_vvk.php?
partnerek
kapcsolat
vissza a vise oldalra

"Egészségfutam és ovis futás" - Fut a Vác
2012. június 18.

 

Forrás: http://dunakanyarregio.hu/index_article.php?cikk=3889

 

 

 

2012. 06. 18.
Fut a Vác forró aszfalton - vibráló hőségben

Több mint 700 versenyző állt a rajthoz a 22. Fut a Vác versenyen annak ellenére, hogy az idén az iskolaév befejezését követően került sor a verseny megrendezésére. Úgy látszik mégsem mentek el nyaralni a futók, mert a reggeli 34 fokos meleg ellenére egyre csak jöttek az óriásra fújt célkapu alá a versenyt leküzdeni vágyók.
Az idén először a Fut a Vácon is rendeztek óvodás futamot 100-200 és 300 méteres távon. Az ovisoknak a szérűskerti sportpályán kellett futniuk a bohóc után héliumos lufival a kézben. A picikkel a pálya mellett anyu és apu is együtt futott. A nagycsoportosaknak különösen jól ment a futás, mert a bajnok a bohócot is lefutotta, pedig neki egy csokor lufival könnyítette a futást. (Érdemes lesz üzenni a Mikulásnak, hogy eddzen rendesen, mert egyre gyorsul a mezőny a Mikulásfutásra.) Közel száz ovis futott be a célba, ahol nem csak a leggyorsabbakat várták az ajándékok és a cél csoki.

Mire az ovis futás véget ért már elözönlötte a futók tömege a Boronkay előtti teret, akik a színpadon táncoló Dancer Shadow tánccsoport segítségével melegítettek be a futásra.
A 650 előnevezőt közel kétszáz helyszíni nevező követte a 2,7 és 6,5 kilométeres távokra. A verseny előtti percekben a házigazda, Fábián Gábor, a Boronkay iskola igazgatója, és Vác polgármestere köszöntötték a futókat. A futók tapssal köszönték meg Fördős Attila polgármester biztató szavait és azt, hogy a város vezetése támogatja és fontosnak tartja ezt a nagy hagyományokkal rendelkező egészséges életmód programot. A futamonként egy-egy nagykapu alól indultak a versenyzők. Előtte azonban a kerekes székesek és az extrém versenyzők (görkori, kerékpár, roller, babakocsi). Fördős Attila a verseny előtti pillanatokban a startszalaghoz lépve kézfogásával üdvözölte és sok sikert kívánt Kanyó Zsolt legendás tolószékes paraolimpikonnak, aki először vett részt versenyünkön.

A rajtolást követő ovációt, az elvonuló futókat a "nordic walkingosok" és a kutyások követték. A verseny nimbuszához tartozik, hogy aki nap, mint nap fut a kutyájával, az ezen a napon sem válik meg négylábú futótársától. A versenyt közel harminc kutya is lefutotta, akik szemmel láthatóan nagyon örültek egymásnak.
A rövidtáv legeredményesebb futói Farkas Botond (Boronkay) és Keresztesi Ildikó voltak, akiket a befutók hosszú sora követett. A hosszú közel 7 kilométerét leghamarabb Kiss Tamás (VISE) és Szabó Tímea futották le. Őket követték a futók hosszú sora, akik között a gyerekektől a nyugdíjasakig minden korosztály képviselte magát. 

A váci Familia Gladiatória harcosai teljes páncélzatban a nagy meleg ellenére bevállalták a távot és a befutó után Weixelbaum János vezetőjük tolmácsolásával meg is küzdöttek egymással. A futók is küzdöttek, a meleggel, melyet a tűzoltó fecskendő víz permete és a frissítőállomás oldott a váci tűzoltók, és a DMRV "Ízlelő Vízlelőhely"-eknek keresztelt frissítőállomással. A DMRV Zrt. nem csak támogatta a versenyt, hanem aktív szerepet vállalt a frissítésben, melynek köszönhetően az idén először nem csak a befutóban, hanem a fordító után is enyhíthettek szomjukon a futók. A délelőtti 36 fokban mindenkinek volt egy-egy köszönő szava feléjük. Az idén is besegített a frissítésbe a Szent Anna Karitasz Tomori Pál vezetésével, míg az Árpád iskola limonádéval kedveskedett a frissítő ponton. A verseny biztonságát a váci rendőrök a Baleset Megelőzési Bizottság, a Földváry Károly Polgárőrség és a PEMÁK KHt szakemberei szavatolták. A verseny felvezetését a tömeg előtt haladó Lukács-Tamás AMRO terepjárója és a Dakar autósiskola (A biztonságos vezetés kedvéért) kezdte és a kerékpáros felvezetők folytatták a kerékpárúton, ahol éppen annyira jött fel a közelgő zöldár, hogy még biztonsággal lehetett futni. A Boronkay előtti befutóban a melegtől elcsigázott futóknak az adrenalin szintjét a Drumofon dobosai emelték, hogy a célkapuban mikrofonnal váró Bíró Gyurinak a tenyerébe csapva (MEGCSINÁLTAM!) befuthassanak a célba, ahol a cél csoki és a frissítés várta a futókat. 

A színpadon a Kangoo Jumps bemutatója a Dynamic SE és a Dancer Shadow tánca feledtette a futás nehézségeit. Mire beérkeztek az utolsó futók Pető Tibor alpolgármester köszöntő szavaival (Aki le is futotta távot!) kezdődött az eredményhirdetés. Rajta kívül Kászonyi Károly képviselő is eredményesen célba ért, aki elmondása szerint a váci futásokkal kezdett új sportos életet, ahol a futás napi rutinná vált. A versenyt díjkiosztóként megtisztelte jelenlétével Bábiné Szotfried Gabriella országgyűlési képviselő is, aki megfogadta, hogy a következő versenyen a rendezőkkel részt vesz a Kangoo sportbemutatón. A programon részt vett Mokánszky Zoltán alpolgármester és számos városi képviselőnk is Katonáné Doman Erika, Dr. Bánhidi Péter, Dr. Bóth János, Dr. Váradi Iván Attila, Kriksz István, és a verseny mentős biztosítását Balkovics Péter végezte, aki a verseny folyamán többször kérte a versenyzőket figyeljenek a hőség miatti frissítésre. Elmondása szerint egy versenyzőnek kellett elsősegélyt nyújtani, aki a nagy meleg miatt vesztette eszméletét a vibráló aszfalton.

A verseny eredményhirdetésén a több mint 60 ajándék, került átadásra a támogatók jóvoltából és 500 Fut a Vác póló lelt gazdára. Az idén a Crazy Biker's kerékpár üzletfelajánlásából egy értékes montain-bike kerékpárt az 1008 rajtszámú hosszú távot futó kislány nyerte a sorsoláson, melyet a felajánló Majkó György adott át neki.
Az idén közel 30 család állhatott a dobogóra és az iskolák közötti verseny az Árpád Fejedelem általános iskola nyerte (őket a Boronkay követte). Az idén nem a két nagy rivális vízi sport egyesület közül álltak a dobogóra, hanem az Árpád diák sportegyesület lett (őket a VISE követte) a legeredményesebb a Fut a Vácon. A program az "Egészséges életmód program a Dunakanyarban" (TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371) programsorozat keretében lett megvalósítva. A verseny szervezői ezúton mondanak köszönetet a verseny támogatóinak és a több mint száz piros ruhás rendezőjének a biztonságos és eredményes versenyért.
A következő nagy váci verseny 2012. december 9-én vasárnap a Mikulásfutás lesz, melyre akár már holnap is kezdhetjük a készülést. 

Szöveg: Bíró György
Fotó: KesziPress