Vissza a főoldalra
Liget takarítás 2012 szeptember
2012. szeptember 10.

Forrás: VACONLINE.HU

http://www.vaconline.hu/zold-pont/amig-vannak-akik-nem-adjak-fel-addig-az-utodainknak-eselye-lehet-arra-hogy-a-ligetbe-kilatog-2.html

 

 

Amíg vannak, akik nem adják fel, addig az utódainknak esélye lehet arra, hogy a ligetbe kilátogathas Nyomtatás E-mail
Közel 300 tanuló, 9 iskola részvételével (Árpád, Földváry, Juhász, Karolina, Pivár, általános iskolák, valamint a Boronkay, a Madách és a Közgáz középiskolák) Simon, vett részt a liget szépítésében. Pénteken az iskolák, szombaton a civilek részvételével folyt a munka. A rendezvényen a képviselők közül Katonáné Doman Erika is beszállt a munkába.
A két napos munka során sikerült felkészíteni a ligetet a Mária napi búcsú méltó megtartásához. A vihar okozta károk csak rontották a liget (mely helyi védettségű természetvédelmi terület, egyes részei a Duna Ipoly Nemzeti parknak is része.) pénztelenség okozta állapotát. Stanco Attila Káplán úr és híveinek valamint a környezetvédelmi alapítvány kezdeményezésére tavasszal már elkezdődött a kipusztult fák pótlása, melybe a város lakói közül sokan anyagi támogatásukkal és a fák elültetésével is hozzájárultak. Miközben a csemeték lombkoronába borultak, a szárazság és a vihar rontott a helyzeten. Ma kicsavarodott, kettétört fák szerteszóródott gallyak jellemzik a ligetet, mely egykor a város lakóinak kedvelt pihenőhelye, a város tüdeje volt. 


Erre ma is lenne igény, de ha nem hevernének úton útfélen a kidőlt bedőlt fák, elhagyott ágak, a világítás hiánya miatt akkor sem látogathatnák a futók, a kikapcsolni vágyók naplemente után. (Megjegyzem, a város kátyúkkal tarkított járdáin és útjain kívül, ahol választhatnak, hogy a gyalogosok, vagy a gépjárművek között szlalomozhatnak a sportolni vágyók, mert nincs hely a futásra máshol.) Vannak, akik parkőröket látnának szívesen, akik útját állnák a vandáloknak, de ki fizetné a révészt? És ki merné útját állni a vandáloknak?
Most amit a gyerekseregek és a hívő emberek, akik nem csak a templomba, hanem mellé a ligetbe is eljöttek megtehettek, sokat segítettek. De a hiába viszik el a kidőlt fákat és hiába szedik össze a gallyakat, ha a tuskók ott maradnak, és nem lehet helyükben facsemetét ültetni (azt csak speciális eszközökkel és sok pénzzel lehetne eltávolítani). Hiába szedik össze a szemetet, ha a jönnek a „vandálok” és kiborogatják a kukákat, és elszórják a szemetet. 


Attila atya szerint nem szabad feladni. Ha ez a liget háborúkat is túlélt nem szabad, hogy a békében a tehetetlenség jelképévé váljon. Ezért nem is hagyják, hogy minden menjen a maga útján, hanem időről időre felrázzák a város apraja nagyját és együtt tesznek a város tüdejéért. Vannak tervek is, de mostanában még pályázati lehetőség sincs, ahol álmaik megvalósítására anyagi lehetőség adódna.
Terveink szerint ősszel, ha sikerül csemetét szerezni, folytatni fogjuk a faültetést és megpróbáljuk bevonni a horgászokat és a futballistákat is, akik a liget környezetében töltik életük egy részét.


Az elmúlt hétvégén az iskolásoknak a REMONDIS-DUNA Kft. biztosította a hulladékok összegyűjtéséhez a konténereket, zsákokat és térítésmentesen elvállalták azok ürítését, a hulladék elhelyezését, melyet a résztvevők ezúton is köszönnek.

Bíró György
Információ
Sajtó
Galéria
Videók
Tagjaink
Partnerek
Kapcsolat