Egészséges életmód program a Duna-kanyarban
TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371
rólunk
a projektről
rendezvények
képtár
sajtó
index_vvk.php?
partnerek
kapcsolat
vissza a vise oldalra

Kedves Látogató!

 

Ezt az internetes megjelenést a Váci Ifjúsági SE, mint együttműködő szervezet szolgáltatja és üzemelteti a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány részére, az

Egészséges Életmód Program a Dunakanyarban programsorozat részeként.

( TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371 )


 

Néhány szó az alapítványról:

 

A Vác Város Környezetvédelméért alapítvány, melyet Vác város Önkormányzata hozott létre, 1990-től működik. Legfőbb tevékenysége a környezeti nevelés, tudatformálás. Ezen kívül drogmegelőzési, baleset megelőzési és sport tevékenységeket is végez.


Tevékenysége kiterjed nemcsak Vác város, hanem az egész régió életére. Programjaink elsősorban az általános és középiskolás generációt tekintik célterületnek, de szervezünk rendezvényeket óvodásoknak, is, de legtöbbször korosztályi megkötések nélkül családoknak, illetve az érdeklődőknek.
Tevékenységünk során szinte az egész évet behálózzák rendezvényeink, melyek nagy részét nemcsak saját erőből, hanem más civil szervezetekkel együttműködve végezzük.

Programjaink a környezetvédelem és a természetvédelem témaköreiben zajlanak, de szerepet kap a balesetvédelem, a drog- prevenció, az egészséges táplálkozás és még sok olyan témakör, mely a környezetvédelemnek csak határterülete, de a fiatalok nevelésének fontos eleme.
Rendezvényeink finanszírozását elsősorban pályázati és szponzori támogatásokból biztosítjuk.

A programok nagyrészt Vác városában, iskolákban, művelődési házban, a városházán, illetve a természetvédelmi területeken zajlanak.
Évente két tábor rendezésében szerepet játszik az alapítványunk. Az egészségtábor az általános iskola 6.-7. osztályos tanulóinak szól. Témaköre a környezetvédelem, természetvédelem, drog prevenció, egészséges életmód, és a balesetvédelem. Ezt a tábort alapítványunk segítségével, 13. alkalommal tartjuk meg.
Alapítványunk évente egy alkalommal rajzpályázatot hirdet, melynek győzteseiből (30 fő) kerülnek ki az egészségtábor lakói. A pályázaton a Dunakanyar 6.-7.-os iskolásai vesznek részt. A sikeres munkákból kiállítást rendezünk a művelődési házban.

A középiskolások tábora drogmegelőzés és környezeti nevelés céljából történik. Az ott táborozóknak a fő feladata elsajátítani azt a technikát, melynek segítségével társaikat taníthatják, nevelhetik majd.

A föld napja rendezvénysorozat 20. éve került megrendezésre, mint alapítványunk legrégibb programja, melyben szintén helyt kap a drogmegelőzés, egyik fő témakörként, mely megjelenik úgy az általános, mint a középiskolás generációk csapatainak programjaiban.
Tizennegyedik éve rendezzük meg a váci és a környékbeli iskolák részvételével a használt elemek gyűjtését. A program egész évben zajlik, de egy alkalommal összegezzük az összegyűjtött mennyiségeket, és jutalmazzuk létszámarányosan a legszorgalmasabb iskolákat.

Nem kimondottan drogmegelőzési, vagy környezetvédelmi, hanem inkább az egészséges életmód, és a sport témakörében rendezzük a város 3 legnépszerűbb tömegsport rendezvényét, a "FUT A VÁC"-ot, és a "MIKULÁSFUTÁS"-t, melyeken közel ezer fő áll a rajthoz, és a versenyzők az egész ország területéről, sőt esetenként külföldről is eljönnek a versenyekre.

Alapítványunk karitatív tevékenységeit reprezentálja a gödi gyermekotthon halmozottan fogyatékos gyerekeinek segítése.
Elsősorban a felnőtteknek szól a város természetvédelmi területeinek, parkjainak szépítése, faültetés.
Alapítványunk az elmúlt években is sikeresen pályázta az említett témaköröket és a támogatott összeggel hiánytalanul elszámolt.